Knud Hertug

Sankt Knud Hertug
Martyr

Attribut:
Helgendag: 7. januar og 25. juni

Knud Lavard var søn af kong Erik Ejegod og det har vel ikke været tilfældigt, at kongen gav sin søn navnet Knud efter sin bror, der netop var ophøjet til helgen. Knud Lavard blev opdraget hos Skjalm Hvide og i en alder af 16 år blev han sendt til det sachsiske hof. Som 19 årig blev han hertug i Sønderjylland. Knud Lavard blev dræbt i forbindelse med et gilde hos kong Niels i julen 1131, af Niels' søn Magnus. Sidenhen blev Knud Lavards helgenry opbygget af sønnen Valdemar den Store til kongeslægtens ære.

Dyrkelsen af Sankt Knud hertug knyttede sig i første omgang til gildevæsenet. Men i løbet af middelalderen udviskedes grænserne mellem de to Sankt Knud'er og i senmaiddelalderen er det ofte Sankt Knud den Hellige der tænkes på, når Sankt Knud nævnes.

Martyr. 7. januar & 25. juni.
Knud Lavard var søn af kong Erik Ejegod og det har vel ikke været tilfældigt, at kongen gav sin søn navnet Knud efter sin bror, der netop var ophøjet til helgen. Knud Lavard blev opdraget hos Skjalm Hvide og i en alder af 16 år blev han sendt til det sachsiske hof. Som 19 årig blev han hertug i Sønderjylland. Knud Lavard blev dræbt i forbindelse med et gilde hos kong Niels i julen 1130, af Niels´ søn Magnus. Sidenhen blev Knud Lavards helgenry opbygget af sønnen Valdemar d. Store til kongeslægtens ære.
Dyrkelsen af Sankt Knud hertug knyttede sig i første omgang til gildevæsenet. Men i løbet af middelalderen udviskedes grænserne mellem de to Sankt Knud´er og i senmaiddelalderen er det ofte Sankt Knud d. Hellige der tænkes på, når Sankt Knud nævnes.