Nicolaus

Sankt Nicolaus
Biskop i Myra, Lilleasien

Attribut:
Helgendag: 6. december

Selve Sankt Nicolaus historie er usikker. Der er flere bud på, hvornår han skulle have levet. En historie siger han blev født 270, en anden beretter at han levede i 500-tallet, men hans legende stammer fra 800-tallet.

Ud over at Nicolaus blev biskop i Myra mod sin vilje, beretter hans legende om mange historier. Heriblandt, at han skulle have reddet 3 piger fra at blive solgt til et bordel ved at smide 3 poser penge ind af et vindue om natten. En anden historie fortæller, at han bragte 3 klerke til live, der var blevet slået ihjel.

Disse historier danner baggrund for, at Sankt Nicolaus beskytter alle dem, der uden skyld er kommet i nød. Søfolk, studenter, fanger, unge piger og så enhver der er indviklet i slemme pengesager.

Gennem middelalderen var Sankt Nicolaus en af de mest yndede helgener og i senmiddelalderen gik han hen og blev en af Nødhjælperne.

I billedkunsten gengives han ofte som biskop i forbindelse med en eller flere af de historier, der knytter sig til ham, men hans attributter er staven og mitra.